Glycerol

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Glycerol je chemická zlúčenina známa tiež ako glycerín. Je to bezfarebná viskózna kvapalina bez vôňe, ktorá sa široko používa vo farmaceutických preparátoch. Glycerol je cukrový alkohol, ktorý má sladkú chuť a nízku toxicitu. Glycerol má tri hydrofilné alkoholové hydroxylové skupiny, ktoré zodpovedajú za jeho rozpustnosť vo vode a jeho hygroskopickú povahu. Jeho povrchové napätie je 64,00 mN/m pri 20 °C a má tepelný koeficient -0,0598 mN/(m K). Subštruktúra glycerolu je centrálnou zložkou mnohých lipidov.

glycerol
IUPAC názov: Propán-1,2,3-triol
Anglický názov: glycerol, glycerine
Iné názvy: glycerín, 1,2,3-propántriol, 1,2,3-trihydroxypropán, glyceritol, glykyl alkohol
Molekulový vzorec: C3H5(OH)3
Forma výskytu:
Molárna hmotnosť:
Hustota: 1,261 g/cm³
Teplota topenia: 18 °C (64,4°F)
Teplota varu: 290 °C (554°F)
Rozpustnosť vo vode:
Rozpustnosť v iných
rozpúšťadlách:
Hazardy:
Súvisiace zlúčeniny:

Zdroj

Wikipedia

Kategória: Chémia

Všeobecná chémia

Entalpia, Homolýza, Izotop, Molekula, Väzbová energia
Chemické inžinierstvo: Výhrevnosť

Anorganická chémia

Ligand

Chémia polymérov (makromolekulová): Kondenzačný polymér, Polymér
Organické reakcie: Adičná reakcia, Elektrofilná adícia, Kondenzačná reakcia, Nukleofilná adícia
Organické zlúčeniny: Amín, Ester, Glycerol, Karbonická anhydráza, Tuk

Osobné nástroje