Výživa
(Nová stránka: Aktualizovaná [[potravinová pyramída publikovaná [[USDA|americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States De...)
Ďalšia úprava →
Verzia zo dňa a času 12:37, 10. jún 2007
Výživa alebo nutrícia je veda študujúca vzťahy stravovania a zdravia. Dietológovia sú zdravotný profesionáli, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).
Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je kardiovaskulárna choroba, diabetes, skorbut, obezita alebo osteoporóza, a tiež k psychologickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná konzumácia elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), dioxíny) môže spôsobiť toxické a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.
Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou nutríciou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú zdravie.
Obsah |
Prehľad
Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť metabolické a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika, nutričná veda dodatočne prispieva do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.
Ľudské telo sa skladá z chemických zlúčenín ako je voda, aminokyseliny (proteíny - bielkoviny), mastné kyseliny (lipidy - tuky), nukleové kyseliny (DNA/RNA) a karbohydráty (napr. cukry a vláknina). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z elementov ako uhlík, vodík, kyslík, dusík a fosfor a nemusia obsahovať minerály ako je vápnik, železo alebo zinok. Minerály sa nemôžu všade vyskytovať vo forme slaných solí a elektrolytov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. hormón/vitamín, fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v ľudskom tele a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.
Externé linky (anglicky)
Profesionálne dietetické asociácie a zdroje
- Medzinárodná konfederácia dietetických asociácií
- Americká dietetická asociácia
- Britská dietetická asociácia
- Dietetici Kanady
- Singapurská nutričná a dietetická asociácia
- Asociácia dietetikov Austrálie
- Novozélandská dietetická asociácia
- Nutričné fakty
- Nutričné dáta
Iné
- Diet, Nutrition and the prevention of chronic diseases by a Joint WHO/FAO Expert consultation (2003)
- UN Standing Committee on Nutrition - In English, French and Portuguese
- USDA Frequently asked questions