Vláknina

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Potraviny obsahujúce vlákninu

Vláknina je nestráviteľná časť potravy pochádzajúca z rastlín. Má dve hlavné zložky:

  • rozpustná vláknina - rozpúšťa sa vo vode, je značne fermentovaná v hrubom čreve na plyny a fyziologicky aktivne vedľajšie produkty a môže byť prebiotická a viskózna. Spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo môže spôsobiť dlhšie trvanie pocitu nasýtenia.
  • nerozpustná vláknina - vo vode sa nerozpúšťa, je metabolicky inertná a poskytuje základ pre zmes, alebo môže byť prebiotická a metabolicky fermentovať v tenkom čreve. Nerozpustné vlákna absorbujú vodu behom pohybu v digestívnom trakte a uľahčujú tým defekáciu.

Vláknina môže pôsobiť na zmenu obsahu gastrointestinálneho traktu a môže meniť ako sa absorbujú iné nutrienty a chemické látky. Niektoré typy rozpustnej vlákniny absorbujú vodu, ktorá sa stane želatínovou, viskóznou látkou a v digestívnom trakte ju fermentujú ju baktérie. Niektoré typy nerozpustnej vlákniny majú miesiacu funkciu ale nie sú fermentované. Lignín je dôležitý zdroj nerozpustnej vlákniny a môže meniť rýchlosť a metabolizmus rozpustnej vlákniny. Niektoré, ale nie všetky rozpustné vlákniny blokujú črevnú slizničnú priľnavosť a presun potenciálne patogenických baktérií a môžu preto modulovať črevný zápal, čo je účinok zvaný kontrabiotický. Z chemického hľadiska sa vláknina skladá z neškrobových polysacharidov ako arabinoxylany, celulóza a mnoho iných rastlinných zložiek ako odolný škrob, odolné dextríny, inulín, lignín, chitíny, pektíny, betaglukány a oligosacharidy. V USA poľnohospodársky rezort zahrnul funkčné vlákniny ako izolované vlákninové zdroje, ktoré možno zahrnúť do stravy. Názov "vláknina" je tzv. "misnomér", pretože mnoho typov tzv. jedlej vlákniny nie sú vláknité.

Potravinové zdroje vlákniny sa často delia podľa toho, či poskytujú prevažne rozpustnú alebo nerozpustnú vlákninu. Rastlinná potrava obsahuje oba typy v rôznom množstve podľa druhu rastliny.

Výhody konzumu vlákniny sú

  • produkcia zdravých zlúčenín počas fermentácie rozpustnej vlákniny
  • schopnosť nerozpustnej vlákniny (pomocou pasívnych hygroskopických vlastností) zvyšovať mäkkú stolicu a skracovať prechodný čas cez črevný trakt. Nevýhodou veľkej konzumácie vlákniny je zvýšené množstvo črevných plynov a nadúvanie.

Zdroj

https://en.wikipedia.org/wiki/Dietary_fiber

Osobné nástroje