Výživa
(Nová stránka: Aktualizovaná [[potravinová pyramída publikovaná [[USDA|americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States De...) |
|||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
− | [[Image:Potravinova-pyramida.png|right|thumb|270px|Aktualizovaná [[potravinová pyramída]] publikovaná [[USDA|americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States Department of Agriculture)]] v roku [[2005]] je | + | [[Image:Potravinova-pyramida.png|right|thumb|270px|Aktualizovaná [[potravinová pyramída]] |
+ | publikovaná [[USDA|americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States Department of Agriculture)]] v roku [[2005]] je všeobecný nutričný manuál pre doporučenú konzumáciu [[potravina|potravín]].]] | ||
+ | {| align="right" | ||
+ | | __TOC__ | ||
+ | |} | ||
'''Výživa''' alebo '''nutrícia''' je [[veda]] študujúca vzťahy [[stravovanie|stravovania]] a [[zdravie|zdravia]]. Dietológovia sú [[zdravotný profesionál]]i, ktorí sa [[špecializácia|špecializujú]] v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia). | '''Výživa''' alebo '''nutrícia''' je [[veda]] študujúca vzťahy [[stravovanie|stravovania]] a [[zdravie|zdravia]]. Dietológovia sú [[zdravotný profesionál]]i, ktorí sa [[špecializácia|špecializujú]] v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia). | ||
− | Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je [[kardiovaskulárna choroba]], [[diabetes]], [[skorbut]], [[obezita]] alebo [[osteoporóza]], a tiež k | + | Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je [[kardiovaskulárna choroba]], [[diabetes]], [[skorbut]], [[obezita]] alebo [[osteoporóza]], a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná [[konzumácia]] elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. [[olovo]], [[ortuť]], [[Polychlórovaný bifenyl|polychlórovaný bifenyl (PCB)]], [[dioxín]]y) môže spôsobiť [[toxicita|toxické]] a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky. |
− | Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou | + | Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou [[výživa|výživou]]. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú [[zdravie]]. |
==Prehľad== | ==Prehľad== | ||
− | Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť [[metabolizmus|metabolické]] a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako [[molekulárna biológia]], [[biochémia]] a [[genetika]] | + | Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť [[metabolizmus|metabolické]] a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako [[molekulárna biológia]], [[biochémia]] a [[genetika]] prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov. |
− | [[Ľudské telo]] sa skladá z [[chemická zlučenina|chemických zlúčenín]] ako je [[voda]], [[aminokyselina|aminokyseliny]] ([[proteíny]] - bielkoviny), [[mastná kyselina|mastné kyseliny]] ([[ | + | [[Ľudské telo]] sa skladá z [[chemická zlučenina|chemických zlúčenín]] ako je [[voda]], [[aminokyselina|aminokyseliny]] ([[proteíny]] - bielkoviny), [[mastná kyselina|mastné kyseliny]] ([[tuk]]y - lipidy), [[nukleová kyselina|nukleové kyseliny]] ([[DNA]]/[[RNA]]) a [[karbohydrát]]y (napr. cukry a [[vláknina]]). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z [[chemický element|elementov]] ako [[uhlík]], [[vodík]], [[kyslík]], [[dusík]] a [[fosfor]] a môžu obsahovať [[minerál]]y ako je [[vápnik]], [[železo]] alebo [[zinok]]. Minerály sa môžu vyskytovať vo forme slaných [[soľ|solí]] a [[elektrolyt]]ov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. [[hormón]]/[[vitamín]], [[fosfolipid]]y, [[hydroxyapatit]]), aj v [[ľudské telo|ľudskom tele]] a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú. |
==Externé linky (anglicky)== | ==Externé linky (anglicky)== | ||
Riadok 24: | Riadok 28: | ||
===Iné=== | ===Iné=== | ||
− | * [http://www.who.int/nutrition/topics/dietnutrition_and_chronicdiseases/en/ | + | * [http://www.who.int/nutrition/topics/dietnutrition_and_chronicdiseases/en/ Stravovanie, výživa a prevencia chronických chorôb] od kooperácie [[WHO]]/[[FAO]] Expertná konzultácia (2003) |
− | *[http://www.unsystem.org/scn/ UN Standing Committee on Nutrition] - | + | *[http://www.unsystem.org/scn/ Rada OSN pre výživu (UN Standing Committee on Nutrition)] - anglicky, francúzsky a portugalsky |
− | *[http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Bulletins/faq.html USDA | + | *[http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Bulletins/faq.html USDA - často kladené otázky] |
==Zdroj== | ==Zdroj== |
Verzia zo dňa a času 19:02, 13. júl 2007
|
Výživa alebo nutrícia je veda študujúca vzťahy stravovania a zdravia. Dietológovia sú zdravotný profesionáli, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).
Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je kardiovaskulárna choroba, diabetes, skorbut, obezita alebo osteoporóza, a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná konzumácia elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), dioxíny) môže spôsobiť toxické a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.
Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou výživou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú zdravie.
Prehľad
Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť metabolické a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.
Ľudské telo sa skladá z chemických zlúčenín ako je voda, aminokyseliny (proteíny - bielkoviny), mastné kyseliny (tuky - lipidy), nukleové kyseliny (DNA/RNA) a karbohydráty (napr. cukry a vláknina). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z elementov ako uhlík, vodík, kyslík, dusík a fosfor a môžu obsahovať minerály ako je vápnik, železo alebo zinok. Minerály sa môžu vyskytovať vo forme slaných solí a elektrolytov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. hormón/vitamín, fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v ľudskom tele a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.
Externé linky (anglicky)
Profesionálne dietetické asociácie a zdroje
- Medzinárodná konfederácia dietetických asociácií
- Americká dietetická asociácia
- Britská dietetická asociácia
- Dietetici Kanady
- Singapurská nutričná a dietetická asociácia
- Asociácia dietetikov Austrálie
- Novozélandská dietetická asociácia
- Nutričné fakty
- Nutričné dáta
Iné
- Stravovanie, výživa a prevencia chronických chorôb od kooperácie WHO/FAO Expertná konzultácia (2003)
- Rada OSN pre výživu (UN Standing Committee on Nutrition) - anglicky, francúzsky a portugalsky
- USDA - často kladené otázky