Výživa
Riadok 33: | Riadok 33: | ||
{{Vyziva}} | {{Vyziva}} | ||
[[Category:Výživa]] | [[Category:Výživa]] | ||
+ | [[category:zdravie]] | ||
+ | [[category:zdravotné vedy]] |
Aktuálna revízia z 17:10, 19. august 2008
|
Výživa alebo nutrícia je veda študujúca vzťahy stravovania a zdravia. Dietológovia sú zdravotníci - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).
Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je kardiovaskulárna choroba, diabetes, skorbut, obezita alebo osteoporóza, a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná konzumácia elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), dioxíny atď.) môže spôsobiť toxické a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.
Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou výživou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú zdravie.
Prehľad
Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť metabolické a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.
Ľudské telo sa skladá z chemických zlúčenín ako je voda, aminokyseliny (proteíny - bielkoviny), mastné kyseliny (tuky - lipidy), nukleové kyseliny (DNA/RNA) a karbohydráty (napr. cukry a vláknina). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z chemických elementov ako uhlík, vodík, kyslík, dusík a fosfor a môžu obsahovať minerály ako je vápnik, železo alebo zinok. Minerály sa môžu vyskytovať vo forme slaných solí a elektrolytov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. hormón/vitamín, fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v ľudskom tele a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.
Externé linky (anglicky)
Profesionálne dietetické asociácie a zdroje
- Medzinárodná konfederácia dietetických asociácií
- Americká dietetická asociácia
- Britská dietetická asociácia
- Dietetici Kanady
- Singapurská nutričná a dietetická asociácia
- Asociácia dietetikov Austrálie
- Novozélandská dietetická asociácia
- Nutričné fakty
- Nutričné dáta
Iné
- Stravovanie, výživa a prevencia chronických chorôb od kooperácie WHO/FAO Expertná konzultácia (2003)
- Rada OSN pre výživu (UN Standing Committee on Nutrition) - anglicky, francúzsky a portugalsky
- USDA - často kladené otázky
Zdroj
Kategória: Výživa