Výživa
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
− | [[Image:Potravinova-pyramida.png|right|thumb|270px|Aktualizovaná [[potravinová pyramída]] | + | [[Image:Potravinova-pyramida.png|right|thumb|270px|Aktualizovaná [[potravinová pyramída]] publikovaná americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States Department of Agriculture) v roku 2005 je všeobecný nutričný manuál pre doporučenú konzumáciu [[potravina|potravín]].]] |
− | publikovaná | + | {{TOCr}} |
− | { | + | '''Výživa''' alebo '''nutrícia''' je veda študujúca vzťahy [[stravovanie|stravovania]] a [[zdravie|zdravia]]. Dietológovia sú [[zdravotník|zdravotníci]] - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia). |
− | + | ||
− | + | ||
− | '''Výživa''' alebo '''nutrícia''' je | + | |
− | Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je [[kardiovaskulárna choroba]], [[diabetes]], [[skorbut]], [[obezita]] alebo [[osteoporóza]], a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná [[konzumácia]] elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. | + | Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na [[zdravie]], čo môže viesť k chorobám ako je [[kardiovaskulárna choroba]], [[diabetes]], [[skorbut]], [[obezita]] alebo [[osteoporóza]], a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná [[konzumácia]] elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), [[dioxín]]y atď.) môže spôsobiť [[toxicita|toxické]] a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky. |
− | Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou | + | Mnohým obvyklým [[choroba|chorobám]] a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou výživou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú [[zdravie]]. |
==Prehľad== | ==Prehľad== | ||
− | Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť [[metabolizmus|metabolické]] a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako | + | Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť [[metabolizmus|metabolické]] a [[fyziológia|fyziologické]] odpovede [[organizmus|organizmu]] na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov. |
− | [[Ľudské telo]] sa skladá z | + | [[Ľudské telo]] sa skladá z chemických zlúčenín ako je [[voda]], [[aminokyselina|aminokyseliny]] ([[proteíny]] - bielkoviny), [[mastná kyselina|mastné kyseliny]] ([[tuk]]y - lipidy), [[nukleová kyselina|nukleové kyseliny]] ([[DNA]]/[[RNA]]) a [[karbohydrát]]y (napr. cukry a [[vláknina]]). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z chemických elementov ako uhlík, vodík, [[kyslík]], dusík a fosfor a môžu obsahovať [[minerál]]y ako je [[vápnik]], [[železo]] alebo [[zinok]]. Minerály sa môžu vyskytovať vo forme slaných [[soľ|solí]] a [[elektrolyt]]ov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. [[hormón]]/[[vitamín]], fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v [[ľudské telo|ľudskom tele]] a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú. |
==Externé linky (anglicky)== | ==Externé linky (anglicky)== |
Verzia zo dňa a času 11:39, 6. september 2007
|
Výživa alebo nutrícia je veda študujúca vzťahy stravovania a zdravia. Dietológovia sú zdravotníci - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).
Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je kardiovaskulárna choroba, diabetes, skorbut, obezita alebo osteoporóza, a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná konzumácia elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), dioxíny atď.) môže spôsobiť toxické a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.
Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou výživou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú zdravie.
Prehľad
Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť metabolické a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.
Ľudské telo sa skladá z chemických zlúčenín ako je voda, aminokyseliny (proteíny - bielkoviny), mastné kyseliny (tuky - lipidy), nukleové kyseliny (DNA/RNA) a karbohydráty (napr. cukry a vláknina). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z chemických elementov ako uhlík, vodík, kyslík, dusík a fosfor a môžu obsahovať minerály ako je vápnik, železo alebo zinok. Minerály sa môžu vyskytovať vo forme slaných solí a elektrolytov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. hormón/vitamín, fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v ľudskom tele a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.
Externé linky (anglicky)
Profesionálne dietetické asociácie a zdroje
- Medzinárodná konfederácia dietetických asociácií
- Americká dietetická asociácia
- Britská dietetická asociácia
- Dietetici Kanady
- Singapurská nutričná a dietetická asociácia
- Asociácia dietetikov Austrálie
- Novozélandská dietetická asociácia
- Nutričné fakty
- Nutričné dáta
Iné
- Stravovanie, výživa a prevencia chronických chorôb od kooperácie WHO/FAO Expertná konzultácia (2003)
- Rada OSN pre výživu (UN Standing Committee on Nutrition) - anglicky, francúzsky a portugalsky
- USDA - často kladené otázky