Zápcha

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
D (Zápcha premiestnená na Zápcha)
 
Riadok 14: Riadok 14:
 
'''Typ 6:''' načechrané kúsky s nerovnými hranami, kašovité výkaly<br><br>
 
'''Typ 6:''' načechrané kúsky s nerovnými hranami, kašovité výkaly<br><br>
 
'''Typ 7:''' vodnaté, žiadne tuhé kúsky (úplne kvapalné)
 
'''Typ 7:''' vodnaté, žiadne tuhé kúsky (úplne kvapalné)
</td><td>http://sestra.sk/images/BSC.png
+
</td><td>[[image:BSC.png|thumb|300px]]
 
</td></tr></table>
 
</td></tr></table>
  
Riadok 34: Riadok 34:
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Constipation Wikipedia]
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Constipation Wikipedia]
 
{{Gastroenterologia}}
 
{{Gastroenterologia}}
[[Category:Choroby]]
+
[[Category:gastroenterológia]]
[[Category:exkrécia]]
+
[[Category:symptómy]]

Aktuálna revízia z 13:27, 18. august 2008

Obsah

Zápcha alebo iregularita je stav digestívneho (zažívacieho) systému, keď osoba má tvrdé výkaly, ktoré sa ťažko vylučujú - môže to byť extrémne bolestivé a vo vážnych prípadoch (fekálne upchanie) vedie k symptómom črevnej obštrukcie (upchatia). Obstipácia referuje na vážnu zápchu. Príčinou zápchy môže byť strava, hormóny, vedľajšie efekty medikamentov, choroba alebo porucha a anatomické problémy. Liečba je v zmene stravovacích a pohybových návykov.

[upraviť] Znaky a symptómy

Bristolská tabuľka výkalov
(Typ 1 a 2 indikujú zápchu)

Typ 1: separované tvrdé hrudy, ako orechy (ťažko prechádzajú)

Typ 2: formované ako klobása, ale hrudkovité

Typ 3: ako klobása, ale s trhlinami na povrchu

Typ 4: ako klobása alebo had, hladké a jemné

Typ 5: jemné hrudky s oblými hranami (ľahko prechádzajú)

Typ 6: načechrané kúsky s nerovnými hranami, kašovité výkaly

Typ 7: vodnaté, žiadne tuhé kúsky (úplne kvapalné)

BSC.png

[upraviť] Pozrite aj

[upraviť] Externé linky (anglicky)

[upraviť] Zdroj

Wikipedia

Kategória: Gastroenterológia

Osobné nástroje