Mlieko
(Nová stránka: Pohár kravského mlieka '''Mlieko''' najčastejšie značí výživnú kvapalinu produkovanú prsnými žlazami sa...) |
|||
5 medziľahlých revízií od jedného používateľa nie je zobrazených. | |||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
− | + | Termín '''mlieko''' najčastejšie značí výživnú kvapalinu produkovanú [[prsia|prsnými žlazami]] samíc cicavcov. Poskytuje základný zdroj výživy pre [[novorodenec|novorodencov]] predtým, než sú schopní tráviť komplexnejšiu potravu. Tiež sa spracúva do mliečnych produktov ako smotana, maslo, [[jogurt]], zmrzlina, želatína, syr, syrovina, syrovátka, [[laktóza]], sušené mlieko a mnoho iných potravinových prísad a priemyslových produktov. | |
− | ''' | + | |
Termín '''mlieko''' tiež môže značiť: | Termín '''mlieko''' tiež môže značiť: | ||
− | * | + | *bielu šťavu a spracované jadro [[kokosový orech|kokosového orechu]] vo viac alebo menej kvapalnej forme, používanej najviac v krajinách ako Thajsko, India (Kerala) a Polynézia |
*rastlinnú náhradu ako [[sójové mlieko]], [[ryžové mlieko]] a [[mandľové mlieko]]. | *rastlinnú náhradu ako [[sójové mlieko]], [[ryžové mlieko]] a [[mandľové mlieko]]. | ||
− | + | Ľudské mlieko je často dodávané [[kojenec|kojencom]] cez [[kojenie]], buď priamo alebo vytlačené a uložené ženou predtým do zásoby. Podobne ako [[mledzivo]] prenáša z matky [[protilátka|protilátky]] a [[črevo|črevné]] [[baktérie]]. | |
− | ==Zloženie a výživa== | + | ==Zloženie a [[výživa]]== |
− | Zloženie mlieka sa u jednotlivých | + | Zloženie mlieka sa u jednotlivých cicavcov výrazne líši: |
− | *Ľudské prsné mlieko je riedke a má vysoký obsah [[laktóza|laktózy]] (primárny [[cukor | + | *Ľudské [[prsia|prsné]] mlieko je riedke a má vysoký obsah [[laktóza|laktózy]] (primárny [[cukor]). |
− | *Kravské mlieko má zase nižší obsah cukru a vyšší obsah [[proteín]]ov a obsahuje asi 3 | + | *Kravské mlieko má zase nižší obsah cukru a vyšší obsah [[proteín]]ov (bielkovín) a obsahuje asi 3,5% - 6,5% mliečneho [[tuk]]u, 4% - 8,5% mliečnej sušiny a asi 88% [[voda|vody]]. Jej hlavný proteín (80%) je syrovina (kazeín), kým syrovátka tvorí väčšinu zbytku. |
− | Laktóza v mlieku je | + | Laktóza v mlieku je trávená pomocou [[enzým]]u [[laktáza]], produkovaného telom kojenca. Tvorba laktázy v ľuďoch v dospelosti klesá (podľa etnického pôvodu), v mnohých prípadoch do tej miery, že sa cukor laktóza stane nestráviteľný, čo vedie k častej zažívacej situácii zvanej [[laktózová intolerancia]]. |
==Zdroj== | ==Zdroj== | ||
[http://en.wikipedia.org/wiki/Milk Wikipedia] | [http://en.wikipedia.org/wiki/Milk Wikipedia] | ||
− | + | {{Vyziva}} | |
[[Category:výživa]] | [[Category:výživa]] |
Aktuálna revízia z 11:33, 20. august 2008
Termín mlieko najčastejšie značí výživnú kvapalinu produkovanú prsnými žlazami samíc cicavcov. Poskytuje základný zdroj výživy pre novorodencov predtým, než sú schopní tráviť komplexnejšiu potravu. Tiež sa spracúva do mliečnych produktov ako smotana, maslo, jogurt, zmrzlina, želatína, syr, syrovina, syrovátka, laktóza, sušené mlieko a mnoho iných potravinových prísad a priemyslových produktov.
Termín mlieko tiež môže značiť:
- bielu šťavu a spracované jadro kokosového orechu vo viac alebo menej kvapalnej forme, používanej najviac v krajinách ako Thajsko, India (Kerala) a Polynézia
- rastlinnú náhradu ako sójové mlieko, ryžové mlieko a mandľové mlieko.
Ľudské mlieko je často dodávané kojencom cez kojenie, buď priamo alebo vytlačené a uložené ženou predtým do zásoby. Podobne ako mledzivo prenáša z matky protilátky a črevné baktérie.
[upraviť] Zloženie a výživa
Zloženie mlieka sa u jednotlivých cicavcov výrazne líši:
- Ľudské prsné mlieko je riedke a má vysoký obsah laktózy (primárny [[cukor]).
- Kravské mlieko má zase nižší obsah cukru a vyšší obsah proteínov (bielkovín) a obsahuje asi 3,5% - 6,5% mliečneho tuku, 4% - 8,5% mliečnej sušiny a asi 88% vody. Jej hlavný proteín (80%) je syrovina (kazeín), kým syrovátka tvorí väčšinu zbytku.
Laktóza v mlieku je trávená pomocou enzýmu laktáza, produkovaného telom kojenca. Tvorba laktázy v ľuďoch v dospelosti klesá (podľa etnického pôvodu), v mnohých prípadoch do tej miery, že sa cukor laktóza stane nestráviteľný, čo vedie k častej zažívacej situácii zvanej laktózová intolerancia.
[upraviť] Zdroj
Kategória: Výživa