Čokoláda
(Nová stránka: Čokoláda sa robí najviac v tmavých, mliečnych a bielych variáciach, kde kakaové zrná prispievajú k hnedej farbe. '''Čokoláda''' je obvyk...) |
|||
Riadok 21: | Riadok 21: | ||
==Zdroj== | ==Zdroj== | ||
[http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate Wikipedia] | [http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate Wikipedia] | ||
− | + | {{Vyziva}} | |
[[Category:výživa]] | [[Category:výživa]] |
Verzia zo dňa a času 16:15, 21. október 2007
Čokoláda je obvyklá súčasť mnohých druhov sladkostí, jedna z najpopulárnejších na svete.
Čokoláda sa vyrába z kvasených, pražených a mletých zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrnká pochádzajú z kakaových toboliek. Výsledný produkt je známy ako "čokoláda" (intenzívne ochutená horká potravina - to je definícia čokolády v mnohých slovníkoch). Tento produkt je definovaný v mnohých krajinách ako kakao. V americkom čokoládovom priemysle je kakao definované ako sušina kakaových zŕn, kakaové maslo je definované ako tukový komponent a čokoláda je kombinácia sušiny a tuku. To je obvykle osladené cukrom a inými prísadami a spracované do čokoládových tabuliek (jadro ktorých je tiež označované ako čokoláda), alebo do nápoja (zvaného kakao alebo horká čokoláda).
Sú 3 typy kakaových zŕn užívaných v čokoládach. Najviac cenené, vzácne a drahé sú Criollo, zrná z oblasti Mayov (Mexiko a stredná Amerika). Len 10% čokolády sa robí zo zŕn Criollo, ktoré sú menej horké a viac aromatické než iné zrná. Kakaové zrná v 80% čokolády sú typu Forastero. Stromy Forastero sú značne robustnejšie než stromy Criollo, čo značí lacnejšie kakaové zrná. Trinitario, hybrid zŕn Criollo a Forastero, sa používa asi v 10% čokolády.
Keď nie je čokoláda zhotovená v "tabuľkách" alebo iných geometrických tvaroch, je často produkovaná vo forme malých figúriek (obvykle zvierat alebo ľudí), napr. ako zajac alebo vajce tvarované ako čokoláda a iné tvary. Čokoládové "pusy" sú ďalším populárnym tvarom. Čokoláda je často tvarovaná ako ruža.
Naviac čokoláda je často hlavná zložka alebo prísada v potravinách ako zmrzlina, koláče, keksy, buchty a v iných dezertoch. Slovo čokoláda je pôvodom z jazyka Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika.
Rôzné typy čokolády
Klasifikácia
Čokoláda je veľmi populárna zložka a je dostupná v mnohých typoch. Rôzné formy a chute čokolády sú vyrábané obmeňovaním množstva prísad.
- Nesladená čokoláda: čistý čokoládový nápoj, tiež známy ako horká alebo čokoláda na varenie. Je to nezmiešená čokoláda: mleté pražené čokoládové zrná bez prísad dávajú silnú, hlubokú čokoládovú chuť do všetkých sladkostí, do ktorých sú pridané. I s pridaným cukrom sú používané ako základ vrstvových tort, koláčikov, cukroviniek, keksov atď.
- Tmavá čokoláda: čokoláda bez mlieka ako prísady, niekedy zvaná ako prostá čokoláda. Oficiálne v USA sa volá "Sladká Čokoláda" a vyžaduje 15%-nú koncentráciu čokoládového moku. Európské normy špecifikujú minimálne 35% kakaovej sušiny.
- Couverture: termín používaný pre čokolády obsahujúce mnoho kakaového masla najvyššej kvality. Populárny druh čokolády Couverture používaný profesionálnými cukrármi a často predávaný v gurmánskych a špeciálnych potravinových obchodoch obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tieto čokolády obsahujú vysoké percento čokoládového moku (niekedy viac než 70%) práve ako kakaové maslo, aspoň 32-39%, sú veľmi tekuté po rozpustení a majú výbornú chuť.
Zdroj
Kategória: Výživa