Chuť

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Diagram chuťového pohárika

Chuť je jeden z 5 tradičných zmyslov, ktorý patrí do gustačného systému.

Chuť je vnem produkovaný keď látka v ústach chemicky reaguje s chuťovým receptorom - bunkami uloženými v chuťových pohárikoch v ústnej dutine, najmä na jazyku. Chuť spolu s vôňou a stimuláciou trigeminálneho nervu (registruje textúru, bolesť a teplotu), určuje charakteristiky jedla a jeho substancií.

Jazyk je pokrytý tisíckami malých hrbolčekov zvaných papily, ktoré sú viditeľné voľným okom. V každej papile sú tisíce chuťových pohárikov. Výnimkou sú filiformné papily, ktoré ich neobsahujú. Je asi 2000 až 5000 chuťových pohárikov na zadnej a prednej strane jazyka. Ďalšie sú na hornej bočnej a zadnej strane úst a v hrdle. Každý chuťový pohárik obsahuje 50 až 100 buniek vnímajúcich chuť.

Pozrite aj

Zdroj

https://en.wikipedia.org/wiki/Taste

Osobné nástroje