Mlieko
Mlieko najčastejšie značí výživnú kvapalinu produkovanú prsnými žlazami samíc savcov. Poskytuje základný zdroj výživy pre novorodencov predtým, než sú schopní tráviť rozmanitejšiu potravu. Tiež sa spracováva do mliečnych produktov ako smotana, maslo, jogurt, zmrzlina, želatína, syr, syrovina, syrovátka, laktóza, sušené mlieko a mnoho iných potravinových prísad a priemyslových produktov.
Termín mlieko tiež môže značiť:
- bielú šťavu a spracované jadro kokosového orechu vo viac alebo menej kvapalnej forme, používanej najviac v krajinách ako Thajsko, India (Kerala) a Polynézia
- rastlinnú náhradu ako sójové mlieko, ryžové mlieko a mandľové mlieko.
Ľudské mlieko je často dodávané kojencom cez kojenie, buď priamo alebo vytlačené a uložené ženou predtým do zásoby. Podobne ako mledzivo prenáša z matky protilátky a črevné baktérie.
Zloženie a výživa
Zloženie mlieka sa u jednotlivých savcov výrazne líši:
- Ľudské prsné mlieko je riedke a má vysoký obsah laktózy (primárny cukor) .
- Kravské mlieko má zase nižší obsah cukru a vyšší obsah proteínov a obsahuje asi 3.5% - 6.5% mliečneho tuku, 4% - 8.5% mliečnej sušiny a asi 88% vody. Jej hlavný proteín (80%) je syrovina (kazeín), kým syrovátka tvorí väčšinu zbytku.
Laktóza v mlieku je strávená pomocou enzýmu laktáza, produkovaného telom kojenca. Tvorba laktázy v ľuďoch v dospelosti klesá (podľa etnického pôvodu), v mnohých prípadoch do tej miery, že sa cukor laktóza stane nestrávitelný, čo vede k časté zažívacej situácii zvanej laktózová intolerancia.