Vitamín C
[[|thumb|300px|]] Vitamín C, alebo kyselina askorbová (kyselina L-askorbová), je vitamín nachádzajúci sa v potrave a používa sa ako výživový doplnok. Choroba skorbut sa lieči a predchádza potravou obsahujúcou vitamín C. Záznamy nepodporujú jeho použitie u celej populácie na prevenciu nachladnutia. Ale podľa určitej evidencie pravidelné užívanie vitamínu C môže skrátiť dobu nachladnutí. Nie je isté, či potravinové doplnky s vitamínom C ovplyvňujú riziko chorôb ako rakovina, kardiovaskulárna choroba alebo demencia. Môže sa prijímať orálne (ústami) alebo injekčne.
Vitamín C je obvykle dobre tolerovaný. Veľké dávky môžu spôsobiť črevné problémy, bolesť hlavy, poruchy spánku a sčervenanie pokožky atď. Normálne dávky sú bezpečné počas tehotenstva. Americký Inštitút medicíny (United States Institute of Medicine) nedoporučuje užívať veľké dávky.
Vitamín C je základná živina zapojená do opravy tkanív a enzymatickej produkci niektorých neurotransmiterov. Je nutný na funkciu niektorých enzýmov a je dôležitý pro imunitný systém. Má funkciu aj ako antioxidant. Nachádza sa v potrave ako citrusové ovocie, brokolica, kapusta, paprika atď. Dlhšie skladovanie alebo varenie môže obsah vitamínu C v potrave redukovať.
Vitamín C objavili v roku 1912, izolovali v roku 1928 a v roku 1933 bol prvý raz vyrobený chemicky. Je na Zozname esenciálných liečiv WHO. Dostupný je ako generický liečivo. V roku 2015
Skorbut
Skorbut je choroba rezultujúca z nedostatku vitamínu C, pretože bez tohoto vitamínu je telom produkovaný kolagón príliš nestabilný na vykonávanie jeho funkcie.