Mastná kyselina

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Revízia z 10:01, 4. apríl 2013; Webmaster (Diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
3D zobrazenie niekoľkých mastných kyselín

V chémii a hlavne v biochémii, mastná kyselina je karboxylová kyselina s dlhým alifatickým reťazcom, ktorý je buď nasýtený alebo nenasýtený. Väčšina v prírode sa vyskytujúcich kyselín má v reťazci párny počet atómov uhlíka, od 4 do 28. Mastné kyseliny sú obvykle odvodené z triglyceridov alebo z fosfolipidov. Ak nie sú pripojené na iné molekuly, nazývajú sa "voľné" mastné kyseliny. Mastné kyseliny sú dôležitý zdroj energie, pretože pri metabolizme poskytujú veľké množstvo ATP. Mnoho typov buniek môže použiť na tento účel buď glukózu alebo mastné kyseliny. Napríklad srdce a kostrové svaly uprednostňujú mastné kyseliny. Napriek dlhotrvajúcim tvrdeniam o opaku, mozog môže použiť mastné kyseliny ako zdroj energie rovnako ako glukózu a ketónové objekty.

Zdroj

http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid

Osobné nástroje