Kyselina

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Revízia z 15:40, 8. február 2016; Webmaster (Diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Reakcia zinku s kyselinou chlorovodíkovou.

Kyselina je chemická substancia, ktorej vodné roztoky sú charakteristické kyslou chuťou, schopnosťou sfarbiť do červena lakmusový papier a reagovať s niektorými zásadami a kovmi (ako vápnik) na tvorbu solí. Vodné roztoky kyselín majú pH nižšie ako 7 a hovorovo sa označujú ako kyselina, kým striktná definícia platí len pre solutant. Kyselina obvykle obsahuje vodík viazaný na chemickú štruktúru, ktorá ľahko uvoľňuje pozitívny ión vodika H+, čo je protón. Nižšie pH značí vyššiu kyslosť a teda vyššiu koncentráciu vodíkových iónov v roztoku. Chemikálie alebo látky majúce vlastnosti kyselín sa volajú acidické.

Pozrite aj

Zdroj

https://en.wikipedia.org/wiki/Acid

Osobné nástroje