Kakao
|
Kakao je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába čokoláda. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového masla z tmavých horkých kakaových zrniek.
Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých mandliam podobným semien (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.
Zdravotné benefity konzumácie kakaa
Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň flavonoidov, špecificky epikatechínov, ktoré majú priaznivé kardiovaskulárne efekty na zdravie. Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho oxidu dusného, so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou) vazodilatáciou (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou mikrocirkuláciou.
Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v LDL cholesterolových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [1]
Kakaový strom - kakaovník
Kakaovník (Theobroma cacao) je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú dve hlavné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé kusy boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehla v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a z neho čokoláda.
Svetová produkcia
Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola
- 1 556 484 t v roku 1974,
- 1 810 611 t v roku 1984,
- 2 672 173 t v roku 1994,
- 3 607 052 t v roku 2004 (rekord).
To je nárast 131,7% za 30 rokov.
Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý reprezentuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [2]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [3].
Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA.
Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5,5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [4].
Pozrite aj
Externé linky (anglicky)
- International Labor Rights Fund Cocoa
- Svetová nadácia kakaa - podporuje udržateľné kakaové farmy
- Medzinárodná organizácia pre kakao
- Theobroma Cacao - Strom života - článok o histórii a propagácii kakaových stromov.
- Potrava bohov - pôvod, rast, kultivácia, výroba a história kakaa, napísal Brandon Head z Projektu Gutenberg
- Kakao - stránka správ - Spoločnosť pre históriu alkoholu a liekov (Alcohol and Drugs History Society)
- Harvardská štúdia o medických aspektoch kakaa
Zdroj
Kategória: Výživa