Kakao

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Riadok 3: Riadok 3:
 
| __TOC__
 
| __TOC__
 
|}
 
|}
'''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované [[tuk]]ové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čokoláda]]. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového [[maslo|masla]] z tmavých horkých kakaových zrniek.
+
'''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované [[tuk]]ové [[semeno]] stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čokoláda]]. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového [[maslo|masla]] z tmavých horkých kakaových zrniek.
  
 
Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých [[mandle|mandliam]] podobným [[semeno|semien]] (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.  
 
Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých [[mandle|mandliam]] podobným [[semeno|semien]] (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.  
Riadok 9: Riadok 9:
 
==Zdravotné benefity konzumácie kakaa==
 
==Zdravotné benefity konzumácie kakaa==
 
Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[cievny systém|kardiovaskulárne]] efekty na [[zdravie]].
 
Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[cievny systém|kardiovaskulárne]] efekty na [[zdravie]].
Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou)[[Vazodilatácia|vazodilatáciou]] (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou [[mikrocirkulácia|mikrocirkuláciou]].   
+
Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou) [[Vazodilatácia|vazodilatáciou]] (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou [[mikrocirkulácia|mikrocirkuláciou]].   
  
 
Dlhodobá [[konzumácia]] kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. [[mlieko|Mliečne]] prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) [[tuk]]ov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre [[srdce]]. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm]
 
Dlhodobá [[konzumácia]] kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. [[mlieko|Mliečne]] prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) [[tuk]]ov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre [[srdce]]. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm]
Riadok 18: Riadok 18:
 
== Svetová produkcia ==
 
== Svetová produkcia ==
 
Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola
 
Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola
:: 1 556 484 t v roku 1974,  
+
*1 556 484 t v roku 1974,  
:: 1 810 611 t v roku 1984,  
+
*1 810 611 t v roku 1984,  
:: 2 672 173 t v roku 1994,  
+
*2 672 173 t v roku 1994,  
:: 3 607 052 t v roku 2004 (rekord).  
+
*3 607 052 t v roku 2004 (rekord).  
  
 
To je nárast 131,7% za 30 rokov.  
 
To je nárast 131,7% za 30 rokov.  
Riadok 43: Riadok 43:
 
* [http://www.amanochocolate.com/articles/theobromacacao.html Theobroma Cacao - Strom života] - článok o histórii a propagácii kakaových stromov.
 
* [http://www.amanochocolate.com/articles/theobromacacao.html Theobroma Cacao - Strom života] - článok o histórii a propagácii kakaových stromov.
 
* [http://www.gutenberg.org/etext/16035 Potrava bohov] - pôvod, rast, kultivácia, výroba a história kakaa, napísal Brandon Head z Projektu Gutenberg
 
* [http://www.gutenberg.org/etext/16035 Potrava bohov] - pôvod, rast, kultivácia, výroba a história kakaa, napísal Brandon Head z Projektu Gutenberg
* [http://historyofalcoholanddrugs.typepad.com/alcohol_and_drugs_history/cocoa/index.html Kakao - stránka správ] - Spoločnosť pre históriu alkoholu a liekov (Alcohol a Drugs History Society)
+
* [http://historyofalcoholanddrugs.typepad.com/alcohol_and_drugs_history/cocoa/index.html Kakao - stránka správ] - Spoločnosť pre históriu alkoholu a liekov (Alcohol and Drugs History Society)
 
* [http://www.news.harvard.edu/gazette/2007/02.22/01-cocoa.html Harvardská štúdia o medických aspektoch kakaa]
 
* [http://www.news.harvard.edu/gazette/2007/02.22/01-cocoa.html Harvardská štúdia o medických aspektoch kakaa]
  

Verzia zo dňa a času 18:42, 13. júl 2007

Súbor:Kakaova-tobolka.jpg
Kakaové zrná v tobolke

Obsah

Kakao je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába čokoláda. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového masla z tmavých horkých kakaových zrniek.

Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých mandliam podobným semien (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.

Zdravotné benefity konzumácie kakaa

Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň flavonoidov, špecificky epikatechínov, ktoré majú priaznivé kardiovaskulárne efekty na zdravie. Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho oxidu dusného, so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou) vazodilatáciou (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou mikrocirkuláciou.

Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v LDL cholesterolových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [1]

Kakaový strom - kakaovník

Kakaovník (Theobroma cacao) je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú dve hlavné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé kusy boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehla v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a z neho čokoláda.

Svetová produkcia

Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola

  • 1 556 484 t v roku 1974,
  • 1 810 611 t v roku 1984,
  • 2 672 173 t v roku 1994,
  • 3 607 052 t v roku 2004 (rekord).

To je nárast 131,7% za 30 rokov.

Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý zahrňuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [2]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [3].

Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA.

Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5,5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [4].

Pozrite aj

Externé linky (anglicky)

Zdroj

Wikipedia

Osobné nástroje