Kakao
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
− | [[Image:Kakaova-tobolka.jpg| | + | [[Image:Kakaova-tobolka.jpg|frame|right|Kakaové zrná v tobolke]] |
− | '''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované | + | {| align="right" |
+ | | __TOC__ | ||
+ | |} | ||
+ | '''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované [[tuk]]ové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čokoláda]]. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového [[maslo|masla]] z tmavých horkých kakaových zrniek. | ||
− | Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou zvanou 'baba de cacao' | + | Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých [[mandle|mandliam]] podobným [[semeno|semien]] (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé. |
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
==Zdravotné benefity konzumácie kakaa== | ==Zdravotné benefity konzumácie kakaa== | ||
− | Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[ | + | Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[cievny systém|kardiovaskulárne]] efekty na [[zdravie]]. |
− | Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], zvýšenou obehom mediovanou [[ | + | Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou)[[Vazodilatácia|vazodilatáciou]] (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou [[mikrocirkulácia|mikrocirkuláciou]]. |
− | Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) | + | Dlhodobá [[konzumácia]] kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. [[mlieko|Mliečne]] prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) [[tuk]]ov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre [[srdce]]. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm] |
− | [http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm] | + | |
+ | ==Kakaový strom - kakaovník== | ||
+ | Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) [[vždy zelený]] [[strom]] z rodiny [[Sterculiaceae]] (alternatívne [[Malvaceae]]), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú dve hlavné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé kusy boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehla v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a z neho [[čokoláda]]. | ||
== Svetová produkcia == | == Svetová produkcia == | ||
Riadok 27: | Riadok 29: | ||
[[Holandsko]] je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje [[USA]]. | [[Holandsko]] je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje [[USA]]. | ||
− | Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. [[Belgicko]] má najvyššiu spotrebu na osobu - 5 | + | Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. [[Belgicko]] má najvyššiu spotrebu na osobu - 5,5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [http://www.fas.usda.gov/htp2/tropical/1997/97-10/cocoapercap.htm]. |
==Pozrite aj== | ==Pozrite aj== | ||
Riadok 39: | Riadok 41: | ||
* [http://www.worldcocoafoundation.org Svetová nadácia kakaa] - podporuje udržateľné kakaové farmy | * [http://www.worldcocoafoundation.org Svetová nadácia kakaa] - podporuje udržateľné kakaové farmy | ||
* [http://www.icco.org Medzinárodná organizácia pre kakao] | * [http://www.icco.org Medzinárodná organizácia pre kakao] | ||
− | * [http://www.amanochocolate.com/articles/theobromacacao.html Theobroma Cacao | + | * [http://www.amanochocolate.com/articles/theobromacacao.html Theobroma Cacao - Strom života] - článok o histórii a propagácii kakaových stromov. |
− | * [http://www.gutenberg.org/etext/16035 | + | * [http://www.gutenberg.org/etext/16035 Potrava bohov] - pôvod, rast, kultivácia, výroba a história kakaa, napísal Brandon Head z Projektu Gutenberg |
− | * [http://historyofalcoholanddrugs.typepad.com/alcohol_and_drugs_history/cocoa/index.html Kakao | + | * [http://historyofalcoholanddrugs.typepad.com/alcohol_and_drugs_history/cocoa/index.html Kakao - stránka správ] - Spoločnosť pre históriu alkoholu a liekov (Alcohol a Drugs History Society) |
− | * [http://www.news.harvard.edu/gazette/2007/02.22/01-cocoa.html | + | * [http://www.news.harvard.edu/gazette/2007/02.22/01-cocoa.html Harvardská štúdia o medických aspektoch kakaa] |
==Zdroj== | ==Zdroj== | ||
[http://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa Wikipedia] | [http://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa Wikipedia] | ||
− | + | ||
[[Category:výživa]] | [[Category:výživa]] |
Verzia zo dňa a času 18:40, 13. júl 2007
|
Kakao je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába čokoláda. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového masla z tmavých horkých kakaových zrniek.
Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých mandliam podobným semien (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.
Zdravotné benefity konzumácie kakaa
Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň flavonoidov, špecificky epikatechínov, ktoré majú priaznivé kardiovaskulárne efekty na zdravie. Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho oxidu dusného, so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou)vazodilatáciou (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou mikrocirkuláciou.
Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v LDL cholesterolových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [1]
Kakaový strom - kakaovník
Kakaovník (Theobroma cacao) je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú dve hlavné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé kusy boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehla v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a z neho čokoláda.
Svetová produkcia
Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola
- 1 556 484 t v roku 1974,
- 1 810 611 t v roku 1984,
- 2 672 173 t v roku 1994,
- 3 607 052 t v roku 2004 (rekord).
To je nárast 131,7% za 30 rokov.
Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý zahrňuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [2]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [3].
Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA.
Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5,5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [4].
Pozrite aj
Externé linky (anglicky)
- International Labor Rights Fund Cocoa
- Svetová nadácia kakaa - podporuje udržateľné kakaové farmy
- Medzinárodná organizácia pre kakao
- Theobroma Cacao - Strom života - článok o histórii a propagácii kakaových stromov.
- Potrava bohov - pôvod, rast, kultivácia, výroba a história kakaa, napísal Brandon Head z Projektu Gutenberg
- Kakao - stránka správ - Spoločnosť pre históriu alkoholu a liekov (Alcohol a Drugs History Society)
- Harvardská štúdia o medických aspektoch kakaa