Kakao

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
5 medziľahlých revízií od jedného používateľa nie je zobrazených.
Riadok 1: Riadok 1:
[[Image:Kakaova-tobolka.jpg|thumb|right|Kakaové zrná v tobolke]]
+
[[Image:Kakaove-zrna.jpg|thumb|300px|Kakaové zrná v tobolke.]]
'''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čokoláda]]. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového masla z tmavých horkých kakaových zrniek.
+
{{TOCr}}
 +
'''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované [[tuk]]ové [[semeno]] stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čokoláda]]. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového [[maslo|masla]] z tmavých horkých kakaových zrniek.
  
Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou zvanou 'baba de cacao' v Južnej Amerike, obsahujúcu 30 - 50 veľkých [[mandle|mandliam]] podobných [[semeno|semien]] (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.
+
Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých [[mandle|mandliam]] podobným [[semeno|semien]] (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.  
 
+
==Kakaový strom - kakaovník==
+
Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) [[vždy zelený]] [[strom]] z rodiny [[Sterculiaceae]] (alternatívne [[Malvaceae]]), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú 2 prominentné protichodné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé príklady (kúsky) boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehlo aj v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje [[kakao]] a [[čokoláda]].
+
  
 
==Zdravotné benefity konzumácie kakaa==
 
==Zdravotné benefity konzumácie kakaa==
Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[Cirkuláčný systém|kardiovaskulárne]] efekty na zdravie.
+
[[Čokoláda]] a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[cievny systém|kardiovaskulárne]] efekty na [[zdravie]].
Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], zvýšenou obehom mediovanou [[Vazodilátor|vazodilatáciou]] (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou [[mikrocirkulácia|mikrocirkuláciou]].   
+
Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou) [[Vazodilatácia|vazodilatáciou]] (rozšírením [[krv]]ných ciev) a zvýšenou [[mikrocirkulácia|mikrocirkuláciou]].   
  
Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie stále zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovnisch po konzumácii tmavej čokolády.  
+
Dlhodobá [[konzumácia]] kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. [[mlieko|Mliečne]] prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) [[tuk]]ov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre [[srdce]]. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm]
[http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm]
+
 
 +
==Kakaový strom - kakaovník==
 +
Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú dve hlavné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé kusy boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehla v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a z neho [[čokoláda]].
  
 
== Svetová produkcia ==
 
== Svetová produkcia ==
 
Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola
 
Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola
:: 1 556 484 t v roku 1974,  
+
*1 556 484 t v roku 1974,  
:: 1 810 611 t v roku 1984,  
+
*1 810 611 t v roku 1984,  
:: 2 672 173 t v roku 1994,  
+
*2 672 173 t v roku 1994,  
:: 3 607 052 t v roku 2004 (rekord).  
+
*3 607 052 t v roku 2004 (rekord).  
  
 
To je nárast 131,7% za 30 rokov.  
 
To je nárast 131,7% za 30 rokov.  
  
Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý zahrňuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [http://www.finedarkchocolate.com/Chocolate_Resources/Chuao.asp]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [http://www.curiousnotions.com/sui-generis-2.html].
+
Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý reprezentuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [http://www.finedarkchocolate.com/Chocolate_Resources/Chuao.asp]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [http://www.curiousnotions.com/sui-generis-2.html].
  
[[Holandsko]] je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje [[USA]].
+
Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA.
  
Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. [[Belgicko]] má najvyššiu spotrebu na osobu - 5.5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [http://www.fas.usda.gov/htp2/tropical/1997/97-10/cocoapercap.htm].
+
Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5,5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [http://www.fas.usda.gov/htp2/tropical/1997/97-10/cocoapercap.htm].
  
 
==Pozrite aj==
 
==Pozrite aj==
* [[Kofeín]]
+
* [[Srdce]]
 
* [[Čokoláda]]
 
* [[Čokoláda]]
 
* [[Teobromín]], [[alkaloid]] prítomný v kakae
 
* [[Teobromín]], [[alkaloid]] prítomný v kakae
 
* [[Epikatechín]], [[flavonoid]] prítomný v kakae
 
* [[Epikatechín]], [[flavonoid]] prítomný v kakae
 +
* [[Kofeín]]
  
 
==Externé linky (anglicky)==
 
==Externé linky (anglicky)==
Riadok 39: Riadok 40:
 
* [http://www.worldcocoafoundation.org Svetová nadácia kakaa] - podporuje udržateľné kakaové farmy
 
* [http://www.worldcocoafoundation.org Svetová nadácia kakaa] - podporuje udržateľné kakaové farmy
 
* [http://www.icco.org Medzinárodná organizácia pre kakao]
 
* [http://www.icco.org Medzinárodná organizácia pre kakao]
* [http://www.amanochocolate.com/articles/theobromacacao.html Theobroma Cacao -- Strom života] - článok o histórii a propagácii kakaových stromov.
+
* [http://www.amanochocolate.com/articles/theobromacacao.html Theobroma Cacao - Strom života] - článok o histórii a propagácii kakaových stromov.
* [http://www.gutenberg.org/etext/16035 The Food of Gods] - nature, growth, cultivation, manufacture a history of Kakao, by Brandon Head, from [[Project Gutenberg]]
+
* [http://www.gutenberg.org/etext/16035 Potrava bohov] - pôvod, rast, kultivácia, výroba a história kakaa, napísal Brandon Head z Projektu Gutenberg
* [http://historyofalcoholanddrugs.typepad.com/alcohol_and_drugs_history/cocoa/index.html Kakao news page] - [[Alcohol a Drugs History Society]]
+
* [http://historyofalcoholanddrugs.typepad.com/alcohol_and_drugs_history/cocoa/index.html Kakao - stránka správ] - Spoločnosť pre históriu alkoholu a liekov (Alcohol and Drugs History Society)
* [http://www.news.harvard.edu/gazette/2007/02.22/01-cocoa.html Harvard Study on Medical Aspects of Kakao]
+
* [http://www.news.harvard.edu/gazette/2007/02.22/01-cocoa.html Harvardská štúdia o medických aspektoch kakaa]
  
 
==Zdroj==
 
==Zdroj==
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa Wikipedia]
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa Wikipedia]
 
+
{{Vyziva}}
 
[[Category:výživa]]
 
[[Category:výživa]]

Aktuálna revízia z 13:57, 18. august 2008

Kakaové zrná v tobolke.

Obsah

Kakao je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába čokoláda. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového masla z tmavých horkých kakaových zrniek.

Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých mandliam podobným semien (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.

[upraviť] Zdravotné benefity konzumácie kakaa

Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň flavonoidov, špecificky epikatechínov, ktoré majú priaznivé kardiovaskulárne efekty na zdravie. Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho oxidu dusného, so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou) vazodilatáciou (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou mikrocirkuláciou.

Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v LDL cholesterolových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [1]

[upraviť] Kakaový strom - kakaovník

Kakaovník (Theobroma cacao) je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú dve hlavné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé kusy boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehla v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a z neho čokoláda.

[upraviť] Svetová produkcia

Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola

  • 1 556 484 t v roku 1974,
  • 1 810 611 t v roku 1984,
  • 2 672 173 t v roku 1994,
  • 3 607 052 t v roku 2004 (rekord).

To je nárast 131,7% za 30 rokov.

Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý reprezentuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [2]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [3].

Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA.

Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5,5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [4].

[upraviť] Pozrite aj

[upraviť] Externé linky (anglicky)

[upraviť] Zdroj

Wikipedia

Kategória: Výživa

Osobné nástroje