Kakao
(Nová stránka: Kakaové zrná v tobolke '''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čok...) |
|||
6 medziľahlých revízií od jedného používateľa nie je zobrazených. | |||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
− | [[Image: | + | [[Image:Kakaove-zrna.jpg|thumb|300px|Kakaové zrná v tobolke.]] |
− | '''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované | + | {{TOCr}} |
+ | '''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované [[tuk]]ové [[semeno]] stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čokoláda]]. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového [[maslo|masla]] z tmavých horkých kakaových zrniek. | ||
− | Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou zvanou 'baba de cacao' | + | Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých [[mandle|mandliam]] podobným [[semeno|semien]] (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé. |
+ | |||
+ | ==Zdravotné benefity konzumácie kakaa== | ||
+ | [[Čokoláda]] a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[cievny systém|kardiovaskulárne]] efekty na [[zdravie]]. | ||
+ | Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou) [[Vazodilatácia|vazodilatáciou]] (rozšírením [[krv]]ných ciev) a zvýšenou [[mikrocirkulácia|mikrocirkuláciou]]. | ||
+ | |||
+ | Dlhodobá [[konzumácia]] kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. [[mlieko|Mliečne]] prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) [[tuk]]ov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre [[srdce]]. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm] | ||
==Kakaový strom - kakaovník== | ==Kakaový strom - kakaovník== | ||
− | Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) | + | Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú dve hlavné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé kusy boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehla v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a z neho [[čokoláda]]. |
== Svetová produkcia == | == Svetová produkcia == | ||
Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola | Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola | ||
− | + | *1 556 484 t v roku 1974, | |
− | + | *1 810 611 t v roku 1984, | |
− | + | *2 672 173 t v roku 1994, | |
− | + | *3 607 052 t v roku 2004 (rekord). | |
To je nárast 131,7% za 30 rokov. | To je nárast 131,7% za 30 rokov. | ||
− | Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý | + | Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý reprezentuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [http://www.finedarkchocolate.com/Chocolate_Resources/Chuao.asp]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [http://www.curiousnotions.com/sui-generis-2.html]. |
− | + | Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA. | |
− | Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. | + | Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5,5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [http://www.fas.usda.gov/htp2/tropical/1997/97-10/cocoapercap.htm]. |
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
==Pozrite aj== | ==Pozrite aj== | ||
− | * [[ | + | * [[Srdce]] |
* [[Čokoláda]] | * [[Čokoláda]] | ||
* [[Teobromín]], [[alkaloid]] prítomný v kakae | * [[Teobromín]], [[alkaloid]] prítomný v kakae | ||
* [[Epikatechín]], [[flavonoid]] prítomný v kakae | * [[Epikatechín]], [[flavonoid]] prítomný v kakae | ||
+ | * [[Kofeín]] | ||
==Externé linky (anglicky)== | ==Externé linky (anglicky)== | ||
Riadok 39: | Riadok 40: | ||
* [http://www.worldcocoafoundation.org Svetová nadácia kakaa] - podporuje udržateľné kakaové farmy | * [http://www.worldcocoafoundation.org Svetová nadácia kakaa] - podporuje udržateľné kakaové farmy | ||
* [http://www.icco.org Medzinárodná organizácia pre kakao] | * [http://www.icco.org Medzinárodná organizácia pre kakao] | ||
− | * [http://www.amanochocolate.com/articles/theobromacacao.html Theobroma Cacao | + | * [http://www.amanochocolate.com/articles/theobromacacao.html Theobroma Cacao - Strom života] - článok o histórii a propagácii kakaových stromov. |
− | * [http://www.gutenberg.org/etext/16035 | + | * [http://www.gutenberg.org/etext/16035 Potrava bohov] - pôvod, rast, kultivácia, výroba a história kakaa, napísal Brandon Head z Projektu Gutenberg |
− | * [http://historyofalcoholanddrugs.typepad.com/alcohol_and_drugs_history/cocoa/index.html Kakao | + | * [http://historyofalcoholanddrugs.typepad.com/alcohol_and_drugs_history/cocoa/index.html Kakao - stránka správ] - Spoločnosť pre históriu alkoholu a liekov (Alcohol and Drugs History Society) |
− | * [http://www.news.harvard.edu/gazette/2007/02.22/01-cocoa.html | + | * [http://www.news.harvard.edu/gazette/2007/02.22/01-cocoa.html Harvardská štúdia o medických aspektoch kakaa] |
==Zdroj== | ==Zdroj== | ||
[http://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa Wikipedia] | [http://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa Wikipedia] | ||
− | + | {{Vyziva}} | |
[[Category:výživa]] | [[Category:výživa]] |
Aktuálna revízia z 13:57, 18. august 2008
|
Kakao je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába čokoláda. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového masla z tmavých horkých kakaových zrniek.
Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých mandliam podobným semien (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.
[upraviť] Zdravotné benefity konzumácie kakaa
Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň flavonoidov, špecificky epikatechínov, ktoré majú priaznivé kardiovaskulárne efekty na zdravie. Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho oxidu dusného, so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou) vazodilatáciou (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou mikrocirkuláciou.
Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v LDL cholesterolových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [1]
[upraviť] Kakaový strom - kakaovník
Kakaovník (Theobroma cacao) je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú dve hlavné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé kusy boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehla v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a z neho čokoláda.
[upraviť] Svetová produkcia
Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola
- 1 556 484 t v roku 1974,
- 1 810 611 t v roku 1984,
- 2 672 173 t v roku 1994,
- 3 607 052 t v roku 2004 (rekord).
To je nárast 131,7% za 30 rokov.
Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý reprezentuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [2]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [3].
Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA.
Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5,5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [4].
[upraviť] Pozrite aj
[upraviť] Externé linky (anglicky)
- International Labor Rights Fund Cocoa
- Svetová nadácia kakaa - podporuje udržateľné kakaové farmy
- Medzinárodná organizácia pre kakao
- Theobroma Cacao - Strom života - článok o histórii a propagácii kakaových stromov.
- Potrava bohov - pôvod, rast, kultivácia, výroba a história kakaa, napísal Brandon Head z Projektu Gutenberg
- Kakao - stránka správ - Spoločnosť pre históriu alkoholu a liekov (Alcohol and Drugs History Society)
- Harvardská štúdia o medických aspektoch kakaa
[upraviť] Zdroj
Kategória: Výživa