Kakao
(Nová stránka: Kakaové zrná v tobolke '''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čok...) |
|||
Riadok 6: | Riadok 6: | ||
==Kakaový strom - kakaovník== | ==Kakaový strom - kakaovník== | ||
Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) [[vždy zelený]] [[strom]] z rodiny [[Sterculiaceae]] (alternatívne [[Malvaceae]]), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú 2 prominentné protichodné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé príklady (kúsky) boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehlo aj v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje [[kakao]] a [[čokoláda]]. | Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) [[vždy zelený]] [[strom]] z rodiny [[Sterculiaceae]] (alternatívne [[Malvaceae]]), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú 2 prominentné protichodné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé príklady (kúsky) boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehlo aj v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje [[kakao]] a [[čokoláda]]. | ||
+ | |||
+ | ==Zdravotné benefity konzumácie kakaa== | ||
+ | Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[Cirkuláčný systém|kardiovaskulárne]] efekty na zdravie. | ||
+ | Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], zvýšenou obehom mediovanou [[Vazodilátor|vazodilatáciou]] (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou [[mikrocirkulácia|mikrocirkuláciou]]. | ||
+ | |||
+ | Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie stále zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovnisch po konzumácii tmavej čokolády. | ||
+ | [http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm] | ||
== Svetová produkcia == | == Svetová produkcia == | ||
Riadok 21: | Riadok 28: | ||
Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. [[Belgicko]] má najvyššiu spotrebu na osobu - 5.5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [http://www.fas.usda.gov/htp2/tropical/1997/97-10/cocoapercap.htm]. | Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. [[Belgicko]] má najvyššiu spotrebu na osobu - 5.5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [http://www.fas.usda.gov/htp2/tropical/1997/97-10/cocoapercap.htm]. | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
==Pozrite aj== | ==Pozrite aj== |
Verzia zo dňa a času 11:52, 16. jún 2007
Kakao je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába čokoláda. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového masla z tmavých horkých kakaových zrniek.
Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou zvanou 'baba de cacao' v Južnej Amerike, obsahujúcu 30 - 50 veľkých mandliam podobných semien (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.
Obsah |
Kakaový strom - kakaovník
Kakaovník (Theobroma cacao) je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú 2 prominentné protichodné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé príklady (kúsky) boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehlo aj v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a čokoláda.
Zdravotné benefity konzumácie kakaa
Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň flavonoidov, špecificky epikatechínov, ktoré majú priaznivé kardiovaskulárne efekty na zdravie. Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho oxidu dusného, zvýšenou obehom mediovanou vazodilatáciou (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou mikrocirkuláciou.
Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie stále zistili krátkodobé benefity v LDL cholesterolových úrovnisch po konzumácii tmavej čokolády. [1]
Svetová produkcia
Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola
- 1 556 484 t v roku 1974,
- 1 810 611 t v roku 1984,
- 2 672 173 t v roku 1994,
- 3 607 052 t v roku 2004 (rekord).
To je nárast 131,7% za 30 rokov.
Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý zahrňuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [2]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [3].
Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA.
Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5.5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [4].
Pozrite aj
Externé linky (anglicky)
- International Labor Rights Fund Cocoa
- Svetová nadácia kakaa - podporuje udržateľné kakaové farmy
- Medzinárodná organizácia pre kakao
- Theobroma Cacao -- Strom života - článok o histórii a propagácii kakaových stromov.
- The Food of Gods - nature, growth, cultivation, manufacture a history of Kakao, by Brandon Head, from Project Gutenberg
- Kakao news page - Alcohol a Drugs History Society
- Harvard Study on Medical Aspects of Kakao