Kakao

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Nová stránka: Kakaové zrná v tobolke '''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čok...)
 
Riadok 6: Riadok 6:
 
==Kakaový strom - kakaovník==
 
==Kakaový strom - kakaovník==
 
Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) [[vždy zelený]] [[strom]] z rodiny [[Sterculiaceae]] (alternatívne [[Malvaceae]]), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú 2 prominentné protichodné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé príklady (kúsky) boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehlo aj v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje [[kakao]] a [[čokoláda]].
 
Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) [[vždy zelený]] [[strom]] z rodiny [[Sterculiaceae]] (alternatívne [[Malvaceae]]), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú 2 prominentné protichodné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé príklady (kúsky) boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehlo aj v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje [[kakao]] a [[čokoláda]].
 +
 +
==Zdravotné benefity konzumácie kakaa==
 +
Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[Cirkuláčný systém|kardiovaskulárne]] efekty na zdravie.
 +
Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], zvýšenou obehom mediovanou [[Vazodilátor|vazodilatáciou]] (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou [[mikrocirkulácia|mikrocirkuláciou]]. 
 +
 +
Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie stále zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovnisch po konzumácii tmavej čokolády.
 +
[http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm]
  
 
== Svetová produkcia ==
 
== Svetová produkcia ==
Riadok 21: Riadok 28:
  
 
Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. [[Belgicko]] má najvyššiu spotrebu na osobu - 5.5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [http://www.fas.usda.gov/htp2/tropical/1997/97-10/cocoapercap.htm].
 
Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. [[Belgicko]] má najvyššiu spotrebu na osobu - 5.5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [http://www.fas.usda.gov/htp2/tropical/1997/97-10/cocoapercap.htm].
 
==Zdravotné benefity konzumácie kakaa==
 
Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[Cirkuláčný systém|kardiovaskulárne]] efekty na zdravie.
 
Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], zvýšenou obehom mediovanou [[Vazodilátor|vazodilatáciou]] (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou [[mikrocirkulácia|mikrocirkuláciou]]. 
 
 
Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie stále zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovnisch po konzumácii tmavej čokolády.
 
[[[http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm]]]
 
  
 
==Pozrite aj==
 
==Pozrite aj==

Verzia zo dňa a času 11:52, 16. jún 2007

Súbor:Kakaova-tobolka.jpg
Kakaové zrná v tobolke

Kakao je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába čokoláda. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového masla z tmavých horkých kakaových zrniek.

Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou zvanou 'baba de cacao' v Južnej Amerike, obsahujúcu 30 - 50 veľkých mandliam podobných semien (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.

Obsah

Kakaový strom - kakaovník

Kakaovník (Theobroma cacao) je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú 2 prominentné protichodné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé príklady (kúsky) boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehlo aj v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a čokoláda.

Zdravotné benefity konzumácie kakaa

Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň flavonoidov, špecificky epikatechínov, ktoré majú priaznivé kardiovaskulárne efekty na zdravie. Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho oxidu dusného, zvýšenou obehom mediovanou vazodilatáciou (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou mikrocirkuláciou.

Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie stále zistili krátkodobé benefity v LDL cholesterolových úrovnisch po konzumácii tmavej čokolády. [1]

Svetová produkcia

Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola

1 556 484 t v roku 1974,
1 810 611 t v roku 1984,
2 672 173 t v roku 1994,
3 607 052 t v roku 2004 (rekord).

To je nárast 131,7% za 30 rokov.

Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý zahrňuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [2]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [3].

Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA.

Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5.5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [4].

Pozrite aj

Externé linky (anglicky)

Zdroj

Wikipedia

Osobné nástroje