Kakao
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
[[Image:Kakaova-tobolka.jpg|frame|right|Kakaové zrná v tobolke]] | [[Image:Kakaova-tobolka.jpg|frame|right|Kakaové zrná v tobolke]] | ||
− | { | + | {{TOCr}} |
− | + | ||
− | + | ||
'''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované [[tuk]]ové [[semeno]] stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čokoláda]]. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového [[maslo|masla]] z tmavých horkých kakaových zrniek. | '''Kakao''' je sušené a čiastočne fermentované [[tuk]]ové [[semeno]] stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába [[čokoláda]]. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového [[maslo|masla]] z tmavých horkých kakaových zrniek. | ||
Riadok 8: | Riadok 6: | ||
==Zdravotné benefity konzumácie kakaa== | ==Zdravotné benefity konzumácie kakaa== | ||
− | Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[cievny systém|kardiovaskulárne]] efekty na [[zdravie]]. | + | [[Čokoláda]] a kakao obsahujú vysokú úroveň [[flavonoid]]ov, špecificky [[katechín|epikatechínov]], ktoré majú priaznivé [[cievny systém|kardiovaskulárne]] efekty na [[zdravie]]. |
− | Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou) [[Vazodilatácia|vazodilatáciou]] (rozšírením | + | Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho [[oxid dusný|oxidu dusného]], so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou) [[Vazodilatácia|vazodilatáciou]] (rozšírením [[krv]]ných ciev) a zvýšenou [[mikrocirkulácia|mikrocirkuláciou]]. |
Dlhodobá [[konzumácia]] kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. [[mlieko|Mliečne]] prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) [[tuk]]ov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre [[srdce]]. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm] | Dlhodobá [[konzumácia]] kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. [[mlieko|Mliečne]] prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) [[tuk]]ov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre [[srdce]]. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v [[LDL cholesterol]]ových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6430777.stm] | ||
==Kakaový strom - kakaovník== | ==Kakaový strom - kakaovník== | ||
− | Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) | + | Kakaovník (''Theobroma cacao'') je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú dve hlavné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé kusy boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehla v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a z neho [[čokoláda]]. |
== Svetová produkcia == | == Svetová produkcia == | ||
Riadok 25: | Riadok 23: | ||
To je nárast 131,7% za 30 rokov. | To je nárast 131,7% za 30 rokov. | ||
− | Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý | + | Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý reprezentuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [http://www.finedarkchocolate.com/Chocolate_Resources/Chuao.asp]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [http://www.curiousnotions.com/sui-generis-2.html]. |
− | + | Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA. | |
− | Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. | + | Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5,5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [http://www.fas.usda.gov/htp2/tropical/1997/97-10/cocoapercap.htm]. |
==Pozrite aj== | ==Pozrite aj== | ||
− | * [[ | + | * [[Srdce]] |
* [[Čokoláda]] | * [[Čokoláda]] | ||
* [[Teobromín]], [[alkaloid]] prítomný v kakae | * [[Teobromín]], [[alkaloid]] prítomný v kakae | ||
* [[Epikatechín]], [[flavonoid]] prítomný v kakae | * [[Epikatechín]], [[flavonoid]] prítomný v kakae | ||
+ | * [[Kofeín]] | ||
==Externé linky (anglicky)== | ==Externé linky (anglicky)== | ||
Riadok 49: | Riadok 48: | ||
[http://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa Wikipedia] | [http://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa Wikipedia] | ||
+ | [[category:medikamenty]] | ||
[[Category:výživa]] | [[Category:výživa]] |
Verzia zo dňa a času 10:39, 6. september 2007
|
Kakao je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába čokoláda. "Kakao" môže značiť tiež kakaový prášok - suchý prášok vyrobený mletím kakaových semien a odstránením kakaového masla z tmavých horkých kakaových zrniek.
Kakaová tobolka má tvrdú kožovitú kôru hrubú asi 3 cm (záleží od pôvodu a odrody tobolky). Je naplnená sladkou sliznatou dužinou v južnej Amerike zvanou 'baba de cacao', tá obsahuje 30 - 50 veľkých mandliam podobným semien (zrniek), ktoré sú dosť jemné a ružovkasté alebo načervenalé.
Zdravotné benefity konzumácie kakaa
Čokoláda a kakao obsahujú vysokú úroveň flavonoidov, špecificky epikatechínov, ktoré majú priaznivé kardiovaskulárne efekty na zdravie. Konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov je spojená s akútnym zvýšením cirkulujúceho oxidu dusného, so zvýšenou obehom mediovanou (sprostredkovanou) vazodilatáciou (rozšírením krvných ciev) a zvýšenou mikrocirkuláciou.
Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardiovaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. Mliečne prísady do tmavej čokolády redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úrovne saturovaných (nasýtených) tukov, čím zrejme negujú niektoré potenciálne benefity kakaa pre srdce. Akokoľvek, štúdie zistili krátkodobé benefity v LDL cholesterolových úrovniach po konzumácii tmavej čokolády. [1]
Kakaový strom - kakaovník
Kakaovník (Theobroma cacao) je malý (4-8 m vysoký) vždy zelený strom z rodiny Sterculiaceae (alternatívne Malvaceae), natívne (pôvodom) z hlbokých tropických regiónov Amerík. Sú dve hlavné teórie o pôvode originálneho divého stromu "Theobroma cacao". Jedna teória predpokladá, že divé kusy boli pôvodne distribuované z juhovýchodného Mexika do povodia Amazonu a domestikácia (zdomácnenie) prebehla v oblasti Lacandon v strednej Amerike aj v nížinatej južnej Amerike. Súčasné štúdie genetiky stromu "Theobroma cacao" ukazujú, že rastlina pochádzala z Amazonu a bola distribuovaná ľuďmi cez centrálnu Ameriku a strednú Ameriku. Zo semien stromu sa produkuje kakao a z neho čokoláda.
Svetová produkcia
Asi 3 000 000 ton kakaa vyrastie každý rok. Globálna produkcia bola
- 1 556 484 t v roku 1974,
- 1 810 611 t v roku 1984,
- 2 672 173 t v roku 1994,
- 3 607 052 t v roku 2004 (rekord).
To je nárast 131,7% za 30 rokov.
Sú 3 hlavné typy stromu "Theobroma cacao": Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý reprezentuje 95% svetovej produkcie a je najpoužívanejší. Celkove najvyššia kvalita kakaa pochádza z typu Criollo a je považovaná za delikatesu [2]; ale Criollo sa ťažšie produkuje, preto ho produkuje málo krajín, najviac produkcie ide z Venezuely (Chuao a Porcelana). Typ Trinitario je mix medzi Criollo a Forastero [3].
Holandsko je vedúcou krajinou spracúvajúcou kakao, nasleduje USA.
Kakao a jeho produkty (vrátane čokolády) sú používané globálne. Belgicko má najvyššiu spotrebu na osobu - 5,5 kg v rokoch 1995/96, 10-násobok svetového priemeru [4].
Pozrite aj
Externé linky (anglicky)
- International Labor Rights Fund Cocoa
- Svetová nadácia kakaa - podporuje udržateľné kakaové farmy
- Medzinárodná organizácia pre kakao
- Theobroma Cacao - Strom života - článok o histórii a propagácii kakaových stromov.
- Potrava bohov - pôvod, rast, kultivácia, výroba a história kakaa, napísal Brandon Head z Projektu Gutenberg
- Kakao - stránka správ - Spoločnosť pre históriu alkoholu a liekov (Alcohol and Drugs History Society)
- Harvardská štúdia o medických aspektoch kakaa