Čokoláda

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Čokoláda sa robí najviac v tmavých, mliečnych a bielych variáciach, kde kakaové zrná prispievajú k hnedej farbe.

Čokoláda je obvyklá súčasť mnohých druhov sladkostí, jedna z najpopulárnejších na svete.

Čokoláda sa vyrába z kvasených, pražených a mletých zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrnká pochádzajú z kakaových toboliek. Výsledný produkt je známy ako "čokoláda" (intenzívne ochutená horká potravina - to je definícia čokolády v mnohých slovníkoch). Tento produkt je definovaný v mnohých krajinách ako kakao. V americkom čokoládovom priemysle je kakao definované ako sušina kakaových zŕn, kakaové maslo je definované ako tukový komponent a čokoláda je kombinácia sušiny a tuku. To je obvykle osladené cukrom a inými prísadami a spracované do čokoládových tabuliek (jadro ktorých je tiež označované ako čokoláda), alebo do nápoja (zvaného kakao alebo horká čokoláda).

Sú 3 typy kakaových zŕn užívaných v čokoládach. Najviac cenené, vzácne a drahé sú Criollo, zrná z oblasti Mayov (Mexiko a stredná Amerika). Len 10% čokolády sa robí zo zŕn Criollo, ktoré sú menej horké a viac aromatické než iné zrná. Kakaové zrná v 80% čokolády sú typu Forastero. Stromy Forastero sú značne robustnejšie než stromy Criollo, čo značí lacnejšie kakaové zrná. Trinitario, hybrid zŕn Criollo a Forastero, sa používa asi v 10% čokolády.

Keď nie je čokoláda zhotovená v "tabuľkách" alebo iných geometrických tvaroch, je často produkovaná vo forme malých figúriek (obvykle zvierat alebo ľudí), napr. ako zajac alebo vajce tvarované ako čokoláda a iné tvary. Čokoládové "pusy" sú ďalším populárnym tvarom. Čokoláda je často tvarovaná ako ruža.

Naviac čokoláda je často hlavná zložka alebo prísada v potravinách ako zmrzlina, koláče, keksy, buchty a v iných dezertoch. Slovo čokoláda je pôvodom z jazyka Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika.

Rôzné typy čokolády

Klasifikácia

Čokoláda je veľmi populárna zložka a je dostupná v mnohých typoch. Rôzné formy a chute čokolády sú vyrábané obmeňovaním množstva prísad.

  • Nesladená čokoláda: čistý čokoládový nápoj, tiež známy ako horká alebo čokoláda na varenie. Je to nezmiešená čokoláda: mleté pražené čokoládové zrná bez prísad dávajú silnú, hlubokú čokoládovú chuť do všetkých sladkostí, do ktorých sú pridané. I s pridaným cukrom sú používané ako základ vrstvových tort, koláčikov, cukroviniek, keksov atď.
  • Tmavá čokoláda: čokoláda bez mlieka ako prísady, niekedy zvaná ako prostá čokoláda. Oficiálne v USA sa volá "Sladká Čokoláda" a vyžaduje 15%-nú koncentráciu čokoládového moku. Európské normy špecifikujú minimálne 35% kakaovej sušiny.
  • Couverture: termín používaný pre čokolády obsahujúce mnoho kakaového masla najvyššej kvality. Populárny druh čokolády Couverture používaný profesionálnými cukrármi a často predávaný v gurmánskych a špeciálnych potravinových obchodoch obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tieto čokolády obsahujú vysoké percento čokoládového moku (niekedy viac než 70%) práve ako kakaové maslo, aspoň 32-39%, sú veľmi tekuté po rozpustení a majú výbornú chuť.

Zdroj

Wikipedia

Kategória: Výživa

Osobné nástroje