Výhrevnosť
Výhrevnosť (anglicky "heating value" alebo "caloric value") látky, obvykle pre palivo (alebo potravu), je množstvo tepla uvoľneného počas spaľovania špecifického množstva látky. Hodnota výhrevnosti je charakteristická pre každú látku. Meria sa v jednotkách energie na jednotku látky, obvykle na hmotnosť, napríklad: kcal/kg, kJ/kg, J/mol.
Často sa pod výhrevnosťou paliva rozumie množstvo tepla uvoľneného počas dokonalého spálenia 1 kg tohto paliva.
Zdroj
Kategória: Fyzika
Akustika: Decibel, Oktáva, Sonar
Elektromagnetizmus: Elektrické pole, Polarizácia vlnenia, Signál
Energia: Hmotnostný úbytok
Kvantová mechanika: Izotop
Mechanika: Hydraulický lis, Kmitanie, Kyvadlo, Rázová vlna, Skladanie síl
Optika: Difrakcia, Lupa, Ohnisko, Optická os, Optický hranol, Reflektorový teleskop, Refraktor, Skutočný obraz, Šošovka
Termodynamika: Adiabatický dej, Emisivita, Merná tepelná kapacita, Perpetuum mobile, Prvá termodynamická veta, Skupenské teplo topenia, Stredná kvadratická rýchlosť, Tepelná rozťažnosť, Výhrevnosť
Základné koncepty fyziky: Energia, Entalpia, Fázový prechod, Huygensov princíp, Polovodič, Teplota topenia, Viskozita, Vlnenie, Vnútorná energia, Vztlaková sila, Zákon zachovania hmoty - rovnica kontinuity
Kategória: Chémia
Entalpia, Homolýza, Izotop, Molekula, Väzbová energia
Chemické inžinierstvo: Výhrevnosť
Chémia polymérov (makromolekulová): Kondenzačný polymér, Polymér
Organické reakcie: Adičná reakcia, Elektrofilná adícia, Kondenzačná reakcia, Nukleofilná adícia
Organické zlúčeniny: Amín, Ester, Glycerol, Karbonická anhydráza, Tuk