Výhrevnosť

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Výhrevnosť (anglicky "heating value" alebo "caloric value") látky, obvykle pre palivo (alebo potravu), je množstvo tepla uvoľneného počas spaľovania špecifického množstva látky. Hodnota výhrevnosti je charakteristická pre každú látku. Meria sa v jednotkách energie na jednotku látky, obvykle na hmotnosť, napríklad: kcal/kg, kJ/kg, J/mol.

Často sa pod výhrevnosťou paliva rozumie množstvo tepla uvoľneného počas dokonalého spálenia 1 kg tohto paliva.

Zdroj

Wikipedia

Kategória: Fyzika

Kategória: Chémia

Všeobecná chémia

Entalpia, Homolýza, Izotop, Molekula, Väzbová energia
Chemické inžinierstvo: Výhrevnosť

Anorganická chémia

Ligand

Chémia polymérov (makromolekulová): Kondenzačný polymér, Polymér
Organické reakcie: Adičná reakcia, Elektrofilná adícia, Kondenzačná reakcia, Nukleofilná adícia
Organické zlúčeniny: Amín, Ester, Glycerol, Karbonická anhydráza, Tuk

Osobné nástroje